IZJAVA O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

Brinemo o privatnosti posjetitelja naše web-stranice i trgovačkog centra City Life te u svom poslovanju postupamo u skladu sa zakonskim propisima o zaštiti osobnih podataka, a posebno s Općom uredbom o zaštiti podataka koja se primjenjuje od 25. svibnja 2018.

Ova izjava ima cilj informirati vas o tome na koji način i zašto obrađujemo vaše osobne podatke u kontekstu korištenja web-stranice ili posjete trgovačkog centra, na temelju čega obrađujemo tako prikupljene podatke i kako postupamo s njima, kao i koja prava možete ostvarivati s tim u vezi.

Jolly eko d.o.o., Ante Šupuka 10, Šibenik, kao vlasnik web-stranice city-life.com.hr i društvo upravitelj trgovačkog centra City Life u Šibeniku, voditelj je obrade te odgovara za obradu vaših osobnih podataka. Jolly eko d.o.o. nastupa kao samostalni voditelj obrade kod web-analitike i kolačića te kod nagradnih igara i natječaja (ako pojedina igra ili natječaj ne odrede drugačije).
Jolly Eko je kontaktna točka za bilo kakva pitanja vezano za obradu vaših osobnih podataka:

Jolly EKO d.o.o.
Ante Šupuka 10,
HR-22000, Šibenik
Broj telefona: 022 244 844
Adresa e-pošte: info@jolly-jbs.hr

Kako, kada i zašto obrađujemo vaše osobne podatke?

U svom poslovanju obrađujemo posebice osobne podatke sljedećih ispitanika:

  • Kupaca naših poklon bonova i osoba na koje oni glase;
  • Potencijalnih poslovnih suradnika (ako se radi o obrtnicima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili nositeljima druge samostalne djelatnosti), odnosno, njihovih osoba za kontakt (ako se radi o društvima i drugim pravnim osobama);
  • Primatelja naših newslettera;
  • Sudionika nagradnih igara i natječaja (što obuhvaća sudionike koji se sami prijave i, ako je primjenjivo, osobe koje oni prijave);
  • Posjetitelja trgovačkog centra i korisnika parkirališnih mjesta u sklopu centra;
  • Posjetitelja naše web-stranice.

Za potrebe naših aktivnosti obrađujemo sljedeće kategorije osobnih podataka:

  • Osnovne osobne podatke (kao što su ime i prezime, adresa, broj osobne iskaznice, OIB, potpis);
  • Podatke za kontakt (kao što su broj telefona, adresa e-pošte, radno mjesto, korisničko ime na društvenoj mreži);
  • Sadržaje vaših poruka (pohvale, pritužbe, prijedlozi, mišljenja, itd.);
  • Videosnimke (snimke ljudi koje omogućuju identifikaciju i registracijske oznake vozila);
  • IP adresu i vaše preferencije.

Osobne podatke koje obrađujemo prikupljamo na jedan od sljedećih načina:

  • Prilikom ostvarivanja vaših zahtjeva (kupnja poklon bonova, prijava za zakup prostora ili za oglašavanje i promociju, prijava za sudjelovanje u nagradnoj igri / natječaju);
  • Kada iskažete privolu za izravni marketing (newsletter);
  • Prilikom slanja vaših pritužbi, pohvala i dr. poruka;
  • Prilikom boravka u prostorima koji su pod videonadzorom;
  • Prilikom korištenja naše web-stranice koja koristi kolačiće.

U kontekstu korištenja web-stranice i posjete trgovačkog centra, svrhe i pravne osnove obrade osobnih podataka razlikuju se ovisno o tome o kojim aktivnostima se radi. Generalno govoreći, osobne podatke obrađujemo za potrebe ispunjenja vaših zahtjeva, sklapanja i izvršenja ugovora te za vlastiti marketing i ostvarenje naših legitimnih interesa unapređenja poslovanja i sigurnosti. Za više detalja o obradi osobnih podataka, primjenjivim svrhama i pravnim osnovama kod pojedine aktivnosti, molimo kliknite na aktivnost koja vas zanima:

 

Prijave za zakup prostora ili za oglašavanje i promociju

Kako bismo omogućili stalni razvoj našeg poslovanja, potencijalnim zakupnicima i poslovnim suradnicima (za potrebe oglašavanja i promocije) omogućujemo da nam se obrate i putem odgovarajućih obrazaca na našoj web-stranici. Podatke obrađujemo isključivo za potrebe obrade vašeg zahtjeva, kako bismo vas mogli povratno kontaktirati i, ovisno o okolnostima, započeti pregovore o sklapanju ugovora o zakupu / poslovnoj suradnji.

Ime i prezime, tvrtka ili obrt te adresa e-pošte navedeni u web-obrascima potrebni su nam kako bismo znali tko šalje upit i koga i kako kontaktirati u pogledu upita. Kod obrasca za zakup prostora, tražimo dodatno da kratko naznačite interesira li vas kratkoročni ili dugoročni zakup, kako bismo mogli na odgovarajući način razmotriti vaš upit. Dodatno, omogućujemo da već u obrascu iznesete detalje vašeg upita, kao i da ostavite broj telefona, radi lakše komunikacije oko detalja upita.

Ako smo upit primili direktno od osobe potencijalnog zakupnika / poslovnog suradnika (npr. obrtnik), pravna osnova obrade podataka je njihov zahtjev za poduzimanje radnji koje prethode sklapanju ugovora. U slučaju da upit šalje osoba različita od osobe potencijalnog zakupnika / poslovnog suradnika (npr. osoba ovlaštena na zastupanje društva), pravna osnova obrade podataka je legitiman interes za stupanje u poslovnu komunikaciju s potencijalnim zakupnicima / poslovnim suradnicima (radi eventualnih pregovora ugovora).

Podaci se upisuju u odgovarajuću bazu potencijalnih zakupnika / poslovnih suradnika koju vodimo temeljem legitimnog interesa. Legitimni interes očituje se u činjenici da pregovori oko sklapanja ugovora mogu trajati dulje vrijeme, a u konačnici mogu i propasti, zbog čega može biti potrebno kontaktirati druge zainteresirane osobe iz baze (radi nastavka komunikacije nastavno na raniji upit). Na taj način se olakšava poslovanje i skraćuje vrijeme pregovora i cijelog postupka sklapanja ugovora.

 

Slanje pohvala, pritužbi, prijedloga i mišljenja („poruke posjetitelja“)

Stalo nam je do mišljenja naših posjetitelja i zato vam omogućujemo da nam šaljete vaše pohvale, pritužbe, prijedloge, mišljenja i druge poruke (u daljnjem tekstu „poruke posjetitelja“) putem elektroničke pošte, slanjem na poštansku adresu ili upisom u Knjigu dojmova na mjestu za informacije.

Da bismo mogli odgovoriti na vaše poruke i time osigurati njihov učinak i provedbu, potrebno je obraditi njihov sadržaj, a samim time i vaše osobne podatke. Ovisno o načinu slanja poruka (običnom poštom ili elektroničkom poštom), podaci koje obrađujemo su vaše ime i prezime, adresa e-pošte ili adresa stanovanja, a u svakom slučaju i sadržaj vaših poruka. U odnosu na knjigu dojmova, obrađujemo samo one osobne podatke koje ste u svojim porukama naveli, ako ih ima.

Obradu osobnih podataka u sklopu vaših poruka temeljimo na legitimnom interesu, a koji se očituje u pomaganju posjetiteljima te time povećanju ugleda centra i unapređenju i poboljšanju poslovanja.

 

Poklon bon

Prilikom preuzimanja poklon bona, prikupljamo i potpis i broj osobne iskaznice kupca ili osobe ovlaštene za preuzimanje poklon bona, i to u svrhu provjere identiteta kupca, odnosno, osobe ovlaštene za preuzimanje. Tu obradu temeljimo na legitimnom interesu urednog izvršenja ugovora o kupoprodaji poklon bonova i omogućavanja obrane i ostvarivanja s tim povezanih pravnih zahtjeva.

U određenim situacijama uvid u vaše podatke imaju i naši poslovni partneri angažirani za određene poslove podrške u upravljanju centrom, uključujući vođenje infopulta i fiskalne blagajne. Oni djeluju isključivo prema našim uputama i osiguravaju potrebnu razinu zaštite vaših podataka.

 

Izravni marketing (newsletter)

Izravni marketing je oblik informiranja i oglašavanja kojim se obraćamo direktno našim posjetiteljima putem elektroničke pošte. Newsletteri koje šaljemo sadrže obavijesti o popustima, događanjima te novostima u trgovačkom centru City Life.

Kako bi vam mogli isporučiti newsletter, prikupljamo i obrađujemo isključivo podatak o vašoj adresi e-pošte, i to na temelju iskazane privole (bilo da ste ispunili obrazac dostupan na našoj web-stranici ili u prostorima naših poslovnih suradnika). Adrese e-pošte se pohranjuju samostalno u odgovarajuću newsletter bazu.

U svakom trenutku svoju privolu možete povući potpuno besplatno, i to: klikom na link ‘odjava’ koji se nalazi na dnu svakog newslettera ili slanjem zahtjeva na adresu e-pošte: info@jolly-jbs.hr.

 

Kolačići i slične tehnologije

Na našem web-mjestu upotrebljavamo kolačiće i slične tehnologije (dalje u tekstu zajedno “kolačići”), prvenstveno kako bismo omogućili pojedine tehničke značajke (npr. kolačići koji omogućuju utvrđivanje jeste li dali suglasnost za kolačiće, koje su vaše preferencije glede postavki jezika, itd.) te kako bismo poboljšali našu ponudu (npr. kolačići koji omogućuju analizu posjećenosti pojedinih sadržaja). Uporaba kolačića ne uključuje nužno obradu osobnih podataka. Kada se obrađuju osobni podaci putem kolačića (npr. vaša IP adresa i preferencije prilikom pregleda naših web-stranica), tada to činimo temeljem legitimnog interesa utemeljenog na zakonu (kolačići koji su nužni za funkcioniranje web-mjesta i pružanje usluge) ili temeljem vaše privole (analitički kolačići).

Za obradu podataka u analitičke svrhe koristimo uslugu Google Analytics u oblaku, društva Google Inc. (“Google”) te se podaci prenose i pohranjuju na poslužiteljima u SAD-u. Sukladno svom članstvu u Štitu privatnosti (tzv. “Privacy Shield“), Google poduzima sve potrebne mjere za zaštitu podataka. Više informacija o “Privacy Shield” programu možete zatražiti od nas ili pronaći na stranicama Agencije za zaštitu osobnih podataka (http://azop.hr/aktualno/detaljnije/vodic-za-gradane-eu-sad-stit-privatnosti).

Postoji i nekoliko vanjskih servisa (npr. Facebook, Google) koji posjetiteljima našeg web-mjesta spremaju određene kolačiće (tzv. kolačići trećih strana). Putem njih pružamo dodatne mogućnosti posjetiteljima, kao što su pristup društvenim mrežama, dijeljenje članaka na društvenim mrežama, korištenje navigacijskih karata (Google karte) i slično. Ovi kolačići nisu postavljeni od strane našeg web-mjesta te ih kontroliraju vanjski servisi.

 

Videonadzor

Videonadzorom koji mi provodimo zahvaćena je zajednička unutrašnjost trgovačkog centra (ne i pojedine trgovine), dijelovi parkirališta i prometnica te područje za konzumaciju hrane. Videonadzor provodimo kako bismo vam omogućili siguran boravak u trgovačkom centru i zaštitili imovinu (vašu i našu, te imovinu drugih koji posluju u centru).

Obrada podataka (snimke ljudi koje omogućuju identifikaciju i registracijske oznake vozila) provodi se temeljem navedenog legitimnog interesa utemeljenog na Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Videosnimke koristimo isključivo u svrhu osiguranja sigurnosti i provjere mogućih protupravnih postupanja (odnosno, u svrhu naknadnog postupanja u slučaju zabilježenih incidenata), a sve sukladno zakonskim propisima.

Sustav videonadzora je zaštićen od pristupa neovlaštenih osoba. Pristup videosnimkama imaju samo za to ovlaštene osobe, točnije, članovi uprave Jolly EKO d.o.o. i voditelj (menadžer) centra. Svi navedeni ovlaštenici vanjskih partnera postupaju isključivo prema našim uputama, sukladno ugovoru. Sukladno zakonu, uvid u videosnimke mogu imati i nadležna državna tijela u okviru obavljanja poslova iz svojeg zakonom utvrđenog djelokruga.

Što se tiče vaših prava, upućujemo vas na odjeljak Vaša prava i kako ih možete ostvariti pri kraju ovog dokumenta. Ovdje napominjemo da za ostvarivanje pojedinih prava mogu biti potrebne prethodne informacije s vaše strane (npr. vrijeme i mjesto snimanja, radi utvrđivanja videosnimke koja se odnosi na vas). Također, ostvarivanje pojedinih prava može biti ograničeno (npr. zbog zaštite prava drugih osoba koje su zabilježene na videosnimci). U svakom slučaju možete dobiti dodatne informacije o obradi vaših podataka i svim navedenim okolnostima.

 

Nagradne igre i natječaji

U sklopu našeg poslovanja, često organiziramo različite nagradne igre i natječaje, radi promocije trgovačkog centra i njihovih usluga i proizvoda. Tom prilikom prikupljamo i obrađujemo osobne podatke, koji ovise o konkretnoj nagradnoj igri ili natječaju. Ti podaci mogu uključivati osobne podatke kao što su korisničko ime na društvenoj mreži, komentar ili fotografija (koja omogućuje identifikaciju pojedinca), ime i prezime, podaci za kontakt (adresa e-pošte i/ili broj telefona), adresa, dob i slično.

Riječ je o podacima koji su nužni za provođenje nagradne igre ili natječaja te za dodjelu nagrade, a obrađujemo ih temeljem vašeg zahtjeva, odnosno prijave za sudjelovanje, a kako bismo mogli ispuniti svoju obvezu koja proizlazi iz nagradne igre ili natječaja.

Prilikom preuzimanja nagrade obrađuju se dodatni osobni podaci – obično tražimo uvid u osobnu iskaznicu te u potvrdi o preuzimanju nagrade bilježimo broj osobne iskaznice i potpis preuzimatelja. Takve podatke prikupljamo temeljem našeg legitimnog interesa koji se sastoji u osiguranju mogućnosti dokazivanja ispunjavanja naših obveza prema dobitniku, odnosno, obrane i ostvarivanja pravnih zahtjeva.

Detalji o obradi osobnih podataka u sklopu nagradne igre ili natječaja su uvijek objavljeni u obavijesti o obradi osobnih podataka koja prati svaku konkretnu nagradnu igru ili natječaj.

 

Fotografiranje događanja

U sklopu našeg poslovanja, često organiziramo različita događanja/evente, radi promocije trgovačkih centra i njihovih usluga i proizvoda. Neka od tih događanja fotografiramo i te fotografije koristimo za objave na društvenim mrežama ili kroz PR tekstove u medijima.

Svrha i pravna osnova:

Snimanje, pohrana i javna objava fotografija na društvenim mrežama City Life centra (Facebook, Instagram) te u PR objavama u različitim tiskanim i on-line medijima, ima svrhu promoviranja trgovačkog centra i događanja u njima te budućih sličnih događanja, kao i općenitu promociju aktivnosti, proizvoda i usluga trgovačkog centra
Naknadna javna objava fotografija na društvenim mrežama City Life centra i u PR objavama u medijima – ima svrhu građenja imidža trgovačkog centra te oglašavanja budućih sličnih događaja
Dostava fotografija poslovnim partnerima/zakupcima – ima svrhu izvještavanja, tj. dokazivanja ispunjenja obveza
Prilikom dostave i objave fotografija posebno vodimo računa o tome da se radi isključivo o fotografijama krupnih kadrova, koje nemaju fokus na pojedincima

Pravna osnova je legitiman interes vezan uz: unaprjeđenje poslovanja trgovačkog centra (promoviranje i oglašavanje), unapređenje vlastitog marketinga i ostvarenje naših legitimnih interesa unapređenja poslovanja, odnosno, ispunjenje obveza prema poslovnim partnerima.

Vaše podatke čuvamo samo dok postoji svrha za čuvanje i obradu.

  • Knjigovodstvene isprave (npr. računi i potvrde o preuzimanju bonova / nagrada): 11 godina (propisi o računovodstvu);
  • Podaci dobiveni na temelju privole (npr. adresa e-pošte za newsletter): samo dok postoji valjana privola;
  • Bazu potencijalnih zakupnika / poslovnih suradnika: maksimalno 12 mjeseci;
  • Poruke posjetitelja (pohvale, pritužbe, prijedloge, itd.): u roku koji je potreban da razmotrimo i odgovorimo na vašu poruku, ovisno o njenom sadržaju i našim mogućnostima (otprilike 2 tjedna). Evidencija prigovora potrošača čuva se 1 godinu od primitka pisanog prigovora (propisi o zaštiti potrošača);
  • Podaci u obradama kod kojih može doći do odštetnih zahtjeva: u skladu sa zakonskim zastarnim rokovima (do najviše 5 godina);
  • Nagradne igre i natječaji: dok postoji potreba rješavanja pritužbi (ovisno o roku definiranom pravilima igre / natječaja), odnosno, iznimno duže zbog inspekcijskog nadzora ili prijetećih pravnih postupaka, u skladu sa zastarnim rokovima (maksimalno 4-5 godina);
  • Snimke videonadzora: u pravilu, maksimalno 15 dana od njihova nastanka. U slučaju da je došlo do incidenta koji je zabilježen na videosnimci i koji je prijavljen, duži rok čuvanja može biti uvjetovan potrebom provođenja odgovarajućeg pravnog postupka;
  • Pravni postupci: ako dođe do pravnog postupka, osobne podatke koji su nužni za njihovo provođenje se čuvaju do pravomoćnog okončanja postupka. Ostvareni zahtjevi za odštetu se čuvaju 10 godina od pravomoćnosti odluke ili nagodbe (propisi o zastari).

Ako za neku vrstu podataka, koji su potrebni za izvršenje ugovora, postoji porezna obveza, razdoblje čuvanja se proširuje na 10 godina sukladno poreznim propisima i u tom razdoblju je obrada tih podataka ograničena.

Ako se isti podaci upotrebljavaju za više različitih svrha, čuvamo ih do isteka kasnijeg roka čuvanja; međutim, prestajemo ih upotrebljavati za druge svrhe za koje je (kraći) rok čuvanja istekao.

Nakon isteka razdoblja čuvanja podataka, vaši podaci koji više nisu potrebni se ili nepovratno anonimiziraju (a anonimizirani podaci se mogu zadržati) ili se brišu / uništavaju na siguran način.

Svim našim ispitanicima pripadaju prava koja im jamče propisi u području zaštite osobnih podataka. Osigurana su vam sljedeća prava:

  • Pravo na povlačenje privole (kada se obrada temelji na privoli)
  • Pravo na pristup
  • Pravo na brisanje („pravo na zaborav”)
  • Pravo na ispravak
  • Pravo na prigovor
  • Pravo na ograničenje obrade
  • Pravo na prenosivost podataka
  • Pravo na pritužbu nadležnom tijelu

Upite i zahtjeve koje nam uputite obradit ćemo bez nepotrebnog odgađanja i u skladu sa zakonskim obvezama te ćemo vas informirati o mjerama koje smo poduzeli.

 

Pravo na povlačenje privolePrimatelji newslettera imaju pravo u bilo kojem trenutku, potpuno besplatno, povući svoju privolu:

 

  • klikom na link ‘odjava’ koji se nalazi na dnu newslettera koji primate, ili
  • slanjem zahtjeva na adresu: info@jolly-jbs.hr

 

Pravo na pristupImate pravo dobiti od nas potvrdu o obradi vaših osobnih podataka (uključujući kopiju tih podataka) te pristup informacijama o obradi (npr. svrsi obrade, kategorijama osobnih podataka, primateljima, razdoblju pohrane). U slučajevima prijenosa vaših osobnih podataka izvan EU, imate pravo na informacije o odgovarajućim zaštitnim mjerama. Imate pravo dobiti od nas potvrdu o obradi vaših osobnih podataka (uključujući kopiju tih podataka) te pristup informacijama o obradi (npr. svrsi obrade, kategorijama osobnih podataka, primateljima, razdoblju pohrane). U slučajevima prijenosa vaših osobnih podataka izvan EU, imate pravo na informacije o odgovarajućim zaštitnim mjerama.

 

Pravo na brisanjeImate pravo ishoditi brisanje osobnih podataka koji se na vas odnose, bez nepotrebnog odgađanja, ako ne postoji zakonit razlog za daljnju obradu (npr. ako podaci više nisu nužni u odnosu na svrhe za koje su obrađivani). Ako takav zakonit razlog ipak postoji, o tome ćemo vas detaljno informirati u sklopu odgovora na vaš zahtjev.

 

Pravo na ispravak Imate pravo ishoditi od nas ispravak u slučaju da su vaši osobni podaci netočno navedeni, a koji smo dužni provesti bez nepotrebnog odgađanja. Uzimajući u obzir svrhe obrade, imate pravo dopuniti nepotpune osobne podatke, među ostalim i davanjem dodatne izjave.

 

Pravo na prigovorAko se obrada zasniva na ostvarenju naših legitimnih interesa, imate pravo u svakom trenutku uložiti prigovor na takvu obradu u mjeri u kojoj se ona odnosi na vaše osobne podatke. U tom slučaju, podatke nećemo dalje obrađivati u svrhu na koju se prigovor odnosi, osim ako dokažemo da postoje uvjerljivi legitimni razlozi koji nadilaze vaše interese, prava i slobode ili ako je to potrebno radi ostvarivanja ili obrane naših pravnih zahtjeva.

 

Pravo na ograničenje obradeImate pravo ishoditi od nas ograničenje obrade vaših osobnih podataka ako: osporavate točnost; obrada nije zakonita, a protivite se brisanju; tražite ih radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva, a nama nisu potrebni za obradu; uložili ste prigovor vezano za obradu vaših osobnih podataka i čekate potvrdu.

 

Pravo na prenosivost podatakaImate pravo podatke koji se odnose na vas i koje ste nam pružili, zaprimiti u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu i prenijeti ih drugom pružatelju usluga. Pritom imate pravo na izravni prijenos podataka od nas drugome voditelju obrade, ako je to tehnički izvedivo.

 

PRITUŽBA NADLEŽNOM TIJELUSvoja prava možete ostvarivati i putem pritužbe nadzornom tijelu u svezi s obradom vaših osobnih podataka. U Republici Hrvatskoj, to je Agencija za zaštitu osobnih podataka, Martićeva ulica 14, 10 000 Zagreb, na čijim stranicama možete pronaći dodatne informacije o načinu kontaktiranja (http://azop.hr ).
 

 

S obzirom na kontinuiranu brigu oko zaštite vaših podataka, moguće je da tijekom vremena napravimo neke izmjene u ovoj izjavi, kako bismo je uskladili sa stvarnim stanjem i zakonskim propisima. U slučaju značajnijih izmjena, poduzet ćemo odgovarajuće mjere da vas pravovremeno i na primjeren način obavijestimo o svim takvim dopunama i izmjenama.